Uitvaart zelf regelen?

Kan ik mijn uitvaart helemaal zelf regelen van te voren?

Praten over uw eigen uitvaart kan confronterend en emotioneel zijn. Niet iedereen kan of wil er over praten. Maar het kan ook een aanleiding zijn voor een diepgaand gesprek over uw dood met uw partner, familie of andere naasten.

Het kan zo zijn dat u het niet belangrijk vindt wat er na uw dood gebeurt. Anderen vinden het juist prettig om zich met hun eigen uitvaart of crematie bezig te houden. Misschien wilt u graag zelf een plekje op de begraafplaats uitzoeken, zodat u ziet waar uw familie of andere naasten later uw graf bezoeken.

U kunt in een persoonlijke wensenlijst (codicil) tot in detail vastleggen of u bijvoorbeeld begraven of gecremeerd wilt worden. Wat voor kist u wilt, wat voor muziek u in de aula of de kerk wenst. Het kan ook zijn dat u sommige dingen absoluut niet wilt, omdat het idee u tegenstaat. Het codicil moet handgeschreven en door u zelf ondertekend zijn. U bewaart al deze gegevens bij uw belangrijke papieren. In geval van overlijden, is iedereen zowel de nabestaanden als de uitvaartverzorger, van uw persoonlijke wensen op de hoogte. Veel kan en mag er tegenwoordig.

U bent er zo zeker van dat uw uitvaart of crematie exact verloopt zoals u dat graag had gezien. Het is wellicht ook zeer verstandig om uw wensen door te spreken met uw naaste familie of dierbaren.